Hur laddar man en Elbil eller Plug-In hybrid vid en laddstation?

Ja den frågan ställer sig många. Att tanka en bil med bensin eller diesel har de flesta gjort hundratals gånger. Men hur fungerar det egentligen att ladda en bil med el vid en laddstation? Och hur hittar man laddstationer? Hur betalar man för sin laddning? Och hur lång tid tar det att ladda en elbil? Vår säljare Henrik Åsén hjälper er att bena ut alla frågetecken!

Hur hittar man laddstationer?

I och runt Sundsvall finns ett flertal laddstationer, laddstolpar. Enklaste sättet att hitta dem är att gå in på uppladdning.nu.
Där kan du se exakt var alla laddstationer ligger, inte bara i Sundsvall utan i hela Sverige och Europa. Du kan även se vilka som är lediga och upptagna, och vilka laddhandskar de finns på respektive station.
Det finns flera typer av laddhandskar, Typ 1, Typ 2, CHAdeMO, CCS och så har till exempel Tesla sin egen.

– En laddhandske är i princip samma sak som handtaget på en bensin/eller dieselpump som du tankar med. Det är den du kopplar in i bilen för att ladda med el.
Det som styr om du ska använda en Typ 1 eller Typ 2-handske är helt enkelt vilken bil och bilmodell du har. CCS- och CHAdeMO-handsken använder du när du snabbladdar, beroende på vilken bil det gäller, berättar Henrik Åsén.

Hur betalar man för sin laddning?

För att ladda vid en laddstation krävs att du anslutit dig till ett valfritt bolag (som med tankkort där du kanske anslutit dig till Preem, Cirkel K, Qstar m.fl.) och därmed fått ett laddkort eller en tag. Olika bolag har olika lösningar och betalningen görs antingen via kontaktkort, som du laddat upp med pengar, eller via till exempel månadsfaktura.
Det kan krävas att du har olika laddkort från olika bolag för att kunna ladda på alla olika laddstationer runt om i Sundsvall. Och framförallt om du ska på resa genom Sverige eller Europa.

– Och sen är det inte så svårt. När du parkerat vid en laddstolpe så kopplar du i laddhandsken och tar ditt laddkort eller tag och placerar det mot betalplattan på stolpen så att det registreras. När du sedan låser bilen så sitter laddhandsken fast. Så ingen kan ta ut den och avbryta din laddning, fortsätter Henrik.

Hur mycket kostar det att ladda en elbil eller Plug-In Hybrid vid en elstolpe?

– Man brukar säga att kostnaden för att ladda hemma landar på cirka 2 kr/mil medan laddning från en offentlig laddstation kostar cirka 8 kronor/mil berättar Henrik och fortsätter;

– Det som man dessutom bör räkna in när man pratar priser är att om du står på en betalparkering med laddstation så ingår parkeringen under tiden du laddar. Så därmed sparar du även parkeringsavgiftskostnaden!

Så att ladda en elbil vid en laddstation är inte svårare än att tanka bilen vid en bensin eller dieselpump. Ofta handlar det helt enkelt om okunskap och rädslan över något nytt som man kanske inte vet hur det fungerar.

– Så förhoppningsvis har ni nu sett hur lätt det är, att ladda bilen är ju ingen konst!, avslutar Henrik med ett glatt leende.

Är du intresserad av att veta mer?

Kontakta någon av våra kunniga säljare så berättar vi mer!

Henrik: 060-14 41 86
Alf: 060-14 41 87
Andreas: 060-14 41 89

Välkommen in till oss på Bilhallen!

Hur laddar man en Elbil eller Plug-In hybrid vid en laddstation?
Elbil, Hybrid eller Plug-In Hybrid?

Elbil, Hybrid eller Plug-In Hybrid?

Vad är egentligen skillnaden mellan en Elbil, Hybrid eller Plug-In Hybrid? Ingen har kunnat missa miljöbilarnas framfart. Men för flertalet konsumenter är det fortfarande en marknad med många frågetecken. Varför ska du till exempel välja en Plug In-Hybrid framför en bensin- eller dieselbil? Eller en Elbil framför en Plug-In Hybrid, eller tvärtom. Vår säljare, Henrik Åsén, hjälper dig reda ut en del av frågetecknen.

Läs mer